JOLANTAOS.8log.pl | Strona: 11.html

Temat: Szynka tylna gotowana sznurowana
...gotowania wlicza się czas gotowania w temp. wrzenia. Ja sprawdzam sondą temperaturę wewnątrz szynki już po godzinie. Podkreśliłem to piętnastominutowe gotowanie we wrzątku, gdyż nie zetkniecie się z tym w przepisach książkowych ani w relacjach domowych masaży. To jest sposób produkcji w starych masarniach. Jego wynikiem jest znacznie wyższa soczystość mięsa i lepszy smak. Uważam wręcz - po kilkuletnich próbach - iż jest to podstawa parzenia szynek. 6. Studzenie i wykańczanie: Szynki studzi się rozłożone na półkach, tak aby nie stykały się ze sobą do temperatury poniżej 12 stopni wewnątrz szynki. Po ostudzeniu szynki oczyszcza się z wytopionego tłuszczu i galarety, krawędzie wyrównuje się i zdejmuje sznurowanie. Ja czasem, dla lepszego sklejenia szynki wewnątrz, zakładam jeszcze na sznurowanie ścisłą siatkę. Po ostudzeniu szynki ją właśnie zdejmuję...
Źródło: forum.sat-box.pl/showthread.php?t=34690



Temat: Kulinaria i inne takie gotowanie
...peklowana pieczona składniki: 3 kg szynki wieprzowej zalewa do peklowania (patrz przepis poniżej) 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka czystego bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku sposób przygotowania: Peklowanie Peklować mięso w zalewie przez 7 dni w chłodnym miejscu (temp. około 7 - 8*C). Uwaga: podczas peklowania mięso musi być całkowicie przykryte zalewą. http://www.chefpaul.net/inne/szynkaPP01.jpg Parzenie szynki. Na około godzinę przed parzeniem wyjąć mięso z zalewy i dokładnie opłukać. Zagotować wodę (więcej nie gotować), włożyć szynkę do wrzątku i przykryć. Wyjąć szynkę kiedy woda całkowicie wystygnie. Wymieszać wino z bulionem i przyprawić solą i pieprzem. http://www.chefpaul.net/inne/szynkaPP02.jpg Pieczenie. Nagrzać piekarnik do 220*C. Ułożyć mięso na jakimś ruszcie w brytwannie...
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=6764


Temat: Mieska wielkanocne
Szynka peklowana pieczona Składniki: · 3 kg szynki wieprzowej · zalewa do peklowania (patrz przepis poniżej) · 1 szklanka czerwonego wina · 1 szklanka czystego bulionu warzywnego · sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzania: Peklować mięso w zalewie przez 7 dni w chłodnym miejscu (temp. około 7 - 8*C). Uwaga: podczas peklowania mięso musi być całkowicie przykryte zalewą. Parzenie szynki. Na około godzinę przed parzeniem wyjąć mięso z zalewy i dokładnie opłukać. Zagotować wodę (więcej nie gotować), włożyć szynkę do wrzątku i przykryć. Wyjąć szynkę kiedy woda całkowicie wystygnie. Wymieszać wino z bulionem i przyprawić solą i pieprzem. Pieczenie. Nagrzać piekarnik do 220*C. Ułożyć mięso na jakimś ruszcie w brytfannie podlać połową wina z bulionem i piec około...
Źródło: mojeulubioneprzepisy.jun.pl/viewtopic.php?t=39


Temat: parzenie szynki
parzenie szynki   Chce się dowiedzieć jak wygląda
Źródło: ifd.pl/showthread.php?t=9058