JOLANTAOS.8log.pl | Strona: 11.html

Temat: Maszyny i urządzenia, które możecie przytargac na zlot
Czytając powyższe posty, chyba sobie daruję taszczenie moich Alf 22i 32 Przywlokę za to tradycyjny parnik - do parzenia wędzonek i pojemniki " ekologiczne" do zasolenia rybek. może być ?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=995



Temat: Zupa
@ Paweł 1. Dobry, koniecznie swojski, żur. 2. Daj Boże trochę wody spod parzenia wędzonek. 3. Różnorodność wkładu (boczek, kiełbaska, kawałki szynki itp.) leciutko podsmażonego. 4. Fajna podsmażona cebulka i czosnek dodany w ostatniej fazie gotowania. 5. Gęsta śmietana. 6. Oczywiście majeranek, sól i pieprz. 7. Dużo serca Co do warzyw to poglądu są różne jak osobiście daję tylko symbolicznie. Mam dla Ciebie zachowany ten fajny fartuch kucharski, co go dostałem na szkoleniu w SDM od...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2878


Temat: problem z zalewą peklującą
...zmniejszam temperaturę i parzę, ale nie wiem ile czasu i kiedy trzeba sprawdzać temperaturę w środku wędzonek, a może nie sprawdzać w środku tylko kontrolować temperaturę wody? po wstępnym gotowaniu zmniejszasz do temp ok 82-85 stopni i taką temperaturę utrzymujesz aż do osiągnięcia wewnątrz mięśnia temperatury ok 70-72 st (dawniej 68-70), co nastąpi po około 50 minutach licząc na każdy kilogram mięśnia oraz zakładając że wędzonki parzone są bezpośrednio po wyjęciu z wędzarni, czas gotowania zaliczasz do ogólnego czasu parzenia, tutaj uwaga: wstępne gotowanie stosuje się nie do wszystkich wędzonek - delikatne wyroby jak polędwice czy balerony wkładamy od razu do wody o docelowej temperaturze
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2752


Temat: Wędzarnie i praktyki regionalne
...zł. Schab i brzuch został zapeklowany na sucho 25 g peklosoli( 50/50) z 3% dodatkiem cukru w stosunku do peklosoli na kilogram. Pozostałe mięso zapeklowałem na mokro w 24 l wody rozpuściłem 2 kg wyżej wymienionej mieszanki. Terminy planowane produkcji: 24 luty środa od godz. 16 sznurowanie wędzonek. 25 luty wędzenie od rana wędzonek oraz w godzinach popołudniowych wyrób ok. 40 kg kiełbasy chudej wg. Dziadka i 20 kg parówek ( serdelek), oraz parzenie wędzonek. 26 luty od rana wędzenie i parzenie kiełbas. W między czasie próbowanie różnych szlachetny płynów. Zapraszam ok. 2 osób.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2855


Temat: pomocy
Jeżeli będziesz chciał zrobić boczek pieczony, to wyjdzie nieco bardziej słony niż wędzonki parzone. Ale mnie to osobiście nie przeszkadza. Ja leję wodę prosto z kranu i nie miałem do tej pory żadnych problemów. Tylko pamiętaj o temperaturze peklowania.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5355


Temat: Piwo - wyrób domowy
Z takiego taboretu to potem i inna korzyść płynie - szybciej wodę do parzenia wędzonek do odpowiedniej temperatury się doprowadzi no i większego garnka można użyć
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3057


Temat: Piwo - wyrób domowy
Byłem jestem i będę piwoszem ale w domku jeszcze ani grama nie zrobiłem. Chłopaki przyłączam się do tematu. Czytam i się uczę. No Miro, musisz mieć gar i to duży, ja mam kega 50 l z wyciętą górą, warzę w nim piwo i pekluje wędzonki, a nawet je w nim parzyłem. Czyli naczynie wielofunkcyjne. Potem musisz mieć palnik – taboret gazowy jest optymalny –przydaje się również do parzenia wędzonek. No i coś do fermentacji się przyda – beczka! Litrów, hmm to zależy jaki masz spust . Trochę garnuszków łyżek, waga itd. No i butelki – ale to już masz Kapslownica – no czymś trzeba je zamykać, bo wszystkiego na raz nie wypijesz
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3057


Temat: ¤ [Licytacja] Siatka do parzenia wędlin
Taką wiadomość otrzymałem: ...Dotyczy: Siatka do parzenia wędzonek i wędlin – oczywiście wielokrotnego użytku (można ją prać!). Wymiary tak jak na fotce, orientacyjna ilość wędlin około 15 kg maksymalnie. Stan – NOWY Siatka oczywiście z samego założenia jest do parzenia wędlin i wędzonek i nie jest to jakaś samoróbka . Siatka posiada zamknięcie – sznurowanie zaciągowe – za które jednocześnie wkłada i wyciąga wędliny z parzenia. Aukcja...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4582


Temat: WĘDRÓWKI KULINARNE BEIOT'A - 2. Zupa juśnik
Smak mnie naszedł na tą zupę, że gdzie mi tam rzeźni szukać. Spróbuję z suszonej - poświęcę się dla nauki A "wędzona woda" z parzenia wędzonek, zamiast zwykłej, pasuje do tego? A co tam! Najwyżej będę pionierem
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4990


Temat: Piwo - wyrób domowy
Można stosować taki garnek z kranikiem. Na tej aukcji jest bardzo drogo, taki garnek można kupić za jakieś 200 zł, a w Niemczech za 49 EUEO, z nadstawką do tłoczenia soków na gorąco/parze za 65 EURO. http://www.allegro.pl/ite...2_29litrow.html Taki garnek poza piwem, nada się do parzenia wędzonek, pasteryzacji słoików i osobiści stosuje czasem do samego peklowania.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3057


Temat: 4. Jaworzynka (09-11.01.2009)
Parzenie wędzonek na Zlot własnie ukończone do rana wytęgną i świeżutkie na zlot popędzą... A kabanosy... Ech... już nie mogę będzie więcej na degustację
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2911


Temat: Warnik
Chciałbym prosić o opinię o tym urządzeniu Posiadam 29 l garnek elektryczny z termostatem, który doskonale sprawdza się w czasie parzenia wędzonek. Często przeznaczam go do gotowania surowców na wyroby podrobowe. Zaczekaj na okazję i kupisz za mniejsze pieniądze np http://www.allegro.pl/ite...ia_sloikow.html
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5511


Temat: Wędzonki na dwie imprezy w odstępie tygodnia.
...posty, które wręcz zachęcają do przetrzymywania wędlin w warunkach piwnicznych zwracajace uwage na zbawienny podobno wpływ niskich, ale dodatnich temperatur na wędzonki. Proszę zatem o poradę czy mozna w takim miejscu ulokować domowe wyroby wędliniarskie, wędzone, parzone (szynka, boczek, baleron, kiełbasa). Przyznam przy tym, iż kiełbasę pieczoną przetrzymuję w tych warunkach od środy i jest nadal boska, nie wysycha, tylko czy wędzonki parzone bedą zachowywały się ewentualnie podobnie?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2265


Temat: Niepokojący wygląd solanki
Niepokoi mnie inna rzecz. Jak próbuje zalewy to poprostu gębe wykręca, taka słona. Czy to normalne? Tak jest to jak najbardziej normalne. Co do mięska wytnij kawałeczek ze środka i spróbuj. Powinno dać się zjeść. Zresztą po wyjęciu z solanki można lub trzeba, w zależności od potrzeb ją płukać. Parzenie wędzonek też wyciąga jakąś ilość soli z wyrobu. Zresztą jeśli solanka była robiona na podstawie kalkulatora to wyrób napewno nie będzie za słony.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1708


Temat: Rodzinne opętanie!
...razem z Aglod spędziliśmy pracowicie. W ramach opętania przez wędliny domowe. pl. popełniłem wędzonki a moje stare pieczywo do nich i bułeczki z nadzieniem różanym na deser. Sznurowanie. Obsuszanie. Wędzenie. W tym czasie Aglod skończyła bułeczki z nadzieniem różanym i zabrała się za chlebek i bułki BonAira które miały być do flaków. Tak wyglądają wędzonki przed parzeniem. Gotowy chlebek i bułeczki. Parzenie wędzonek. Gorowe wyroby, smacznego. Pozdrawiamy Aglod i Wnuczek.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1508


Temat: zupa rybna
pawelgdynia, z ryb wędzonych nie gotowałem (może warto by spróbować ), ale często gotuję zupę bożonarodzeniową z karpia według majki ( http://wedlinydomowe.pl/f...php?p=7849#7849 ) na wodzie z parzenia wędzonek i jest lepsza niż na czystej wodzie. Pamiętaj, że z głów trzeba usunąć skrzela i oczy!
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2782